Vařená strava
Nepovažuji své psy za zvířata, které se živí výhradně masem nebo za zvířata, která žerou jen proto, aby přežila. Kolikrát koukám na oba shi-tzáky jak ohrnují nos nad masovou konzervou, zatímco vývar z kostí v nich zmizí jedna radost. Zeleninu i ovoce vždycky radostně zblajznou, o tvarohu a jogurtech nemluvě. Proto byla moje priorita aby jejich strava byla pestrá a zároveň jim prospívala.
Určitě jste si mnohokrát v nějaké reklamně na granule poslechli, jak je příprava doma složitá, že není nikdy vyvážená a že pes nikdy nebude tak dobře prospívat jako s granulovanou stravou. Ale co si budeme povídat, taky každý večer nebaštíme amarouny a necítíme se nevyváženě. Navíc, jíst celý život pořád dokola ty stejné hnědé kuličky - neříkejte mi, že se to psíkovi nepřejí... Psi, narozdíl od člověka nemají tolik chuťových buněk, přesto však na nich můžete vidět, že některé jídlo si vychutnávají a jiné zase moc nemusejí.
Jak na vařenou stravu?
Jestli budete krmit vařeným nebo ne, to záleží jen na vás. Na internetu je spousta diskuzí a informací o různých způsobech krmení, ze kterých si můžete udělat obrázek vy sami. Já vařenou stravu preferuji, protože výjde skutečně velmi levně a ačkoliv se to nezdá, není to žádná věda.
Asi 70% psího jídelníčku by měli tvořit kosti a maso (kosti 30%, maso 40%). Můžete použít cokoliv, od kuřecího přes krutí, hovězí, skopové, vepřové... Záleží jen na vás. Můžete použít i vnitřnosti, ale dávejte pozor, někteří pejsci z nich mají průjem.
U kostí také opatrně, rozhodně nedoporučuji používat kosti kuřecí nebo dokonce rybí. Vařená kost pro psa taky není vhodná, protože se štěpí a může tak poškodit středa psa. Takže ideálně hovězí nebo vepřovou syrovou kostičku. Nedávejte ji psovi přímo do misky, udělá kolem velký binec při vytahování, raději mu ji dejte v době, kdy odcházíte do práce a psík se alespoň zabaví. Pozor na to, kolik kostí psík dostane a zda je na ně zvyklí, příliš mnoho kostí způsobuje zácpu.
Zbylo nám 30% psího jídelníčku, které věnujeme přílohám a zelenině. Kořenovou zeleninu doporučuji pejskům vařit, protože v syrovém stavu se jim špatně tráví. Můžete použít i čočku, tu však nechte hodinku nebo dvě před vařením namočenou, aby se uvařila asi ve stejné době jako masíčko. ROZHODNĚ NEPOUŽÍVEJTE: sojové výrobky, česnek (ten se často používá na domácké odčervování psa, ve skutečnosti je pro psa toxický!), cibule a porek. Pokud chcete pejskovi přilepšit vejcem, dejte mu jen žloutek, bílek pro něj není vhodný.
Příprava
Připravte si hrnec (já používám tlakáč - tlakový hrnec, papiňák ), do kterého vložte omyté maso, zeleninu (pokud chcete použít kořenovou) a nalijte dostatečné množství vody - po uvaření vám vznikne vývar. Vařte, dokud není maso hotové, v tlakáči mi stačí tak hodinka a půl. Po uvaření výjměte maso z vývaru a nakrájejte na menší kousky, popř. vyberte kosti a nakrájejte zeleninu. Vývar znovu zavařte a uvařte v něm přílohu (rýži, nudle nebo vločky), občas promíchejte, ať se nám to nepřipálí. Pak nechte chvilku odstát, do vývaru s přílohou vraťte zeleninu a můžete krmit.
Kolik má pes dostat?
Pes by měl dostat asi 2-3% své obvyklé hmotnosti. Takže, pes, který váží 4kg dostane na den 80g potravy. Přílohy a maso si navažte tak, aby poměr seděl, což není tak těžké. Věšinou to poznáte podle oka, jak a kolik přidat. Štěňata nebo sportující psi by měli dostávat vždycky trochu víc stravy než staří nebo obézní psy. Do potravy můžete přidávat vitamíny nebo doplňky stravy, které zakoupíte ve zverimexu - já je nepoužívám, pokud je strava dostatečně pestrá, není to podle mě třeba.
Přeji hodně štěstí při krmení a hlavně spokojené mlaskání u misky!